Sunt fericit cand muncesc?

Fericirea e o alegere. Pornind de la aceasta premisa si ca tot eu imi aleg locul de munca, atunci aleg sa fiu si fericit si in concordanta cu el. Este o utopie?!

Dupa un studiu dezvaluit recent de Eurobarometru raportat la tara noastra, se pare ca sase din zece romani sunt nefericiti la locul de munca. Fie ca se refera la conditiile de lucru, salariul primit sau chiar activitatea pe care o desfasoara, acestia nu isi mai gasesc motivatia, cheful de a munci, de a relationa pozitiv si constructiv cu superiorii si colegii sau chiar de a fi mai productivi in prestatia lor. Asadar, tanjim dupa forma de succes, a mediului propice in care sa ne putem identifica cu ceea ce facem si in care putem lucra cu spor.

Fara doar si poate ne raportam si la ce au ei (strainii) si noi nu?! Capacitate intelectuala exista, (e drept ca uneori mai mult in forma individuala in detrimentul celei colective), poate ca vointa si motivatie mai putina…?! Care ne sunt asteptarile impreuna, dar si separat? Dezvoltarea personala prin/cu cea profesionala, explorarea potentialului, depasirea limitelor, parasirea zonei de confort si transformarea provocarilor in oportunitati palpabile.

Un alt studiu, Manpower ne aduce totusi in atentie ca pentru Europa, primordiala in fata sefilor este increderea reciproca, peste 50% din angajati manifestand aceasta dorinta, pe cand in America de Nord, importante sunt cunostintele temeinice. Si procentele poate ca ne vor surprinde in ordinea importantei lor, insa fericirea si succesul la locul de munca ocupa un loc fruntas cu 26%, urmat de salariu cu 19%, calitatea muncii 18%, respectul si recunoasterea 15%, iar in ultimul rand performanta top, cu 10%. Pentru succesul performantei, medalia de aur merge catre asiatici cu 14%, (cunoscuta fiind determinarea acestora in a se autodepasi), argint catre nord americani cu 12% si bronz pentru europeni cu 8%. Acelasi studiu confirma ca echilibrul intre viata personala si munca este cheia.

“Oamenii sunt multumiti la locul de munca atunci cand ceva ii inspira” .

In completare, psihologii indeamana la activitate intelectuala desfasurata in natura, (prin eficientizarea timpului de lucru) in medii deschise sustinute si de activitati fizice, recreative. Aceasta schimbare a perceptiei, a modului in care ne raportam la ce si cum lucram pare sa conduca catre fericirea noastra. Mai mult decat atat, nici angajatorii nu raman indiferenti in fata noilor tendinte impuse de vest si incep usor, usor sa se deschida si sa prioritizeze si bunastarea angajatilor punand la dispozitia lor: sali de jocuri interactive pentru stimularea creativitatii, eliberarea stresului si surmenarii, servirea pranzului intr-o ambianta degajata, iesiri frecvente in scopul socializarii si relationarii interumane, ba chiar vouchere in sistem de bonificatii.

Psihologul Frederick Herzberg interesat de fenomen, abordeaza aceasta stare de la locul de munca functie de mai multi factori cu influenta asupra starii generale precum ar fi: orasul in care traiesti, stilul de viata abordat, domeniul in care iti desfasori activitatea, comunicarea pe care o stabilesti in raportul sef-coleg, orgoliul fata de un castig mai mare decat al tau sau chiar acea placere de a munci care se poate transforma in rutina intr-un timp x. Atunci cand ai bani prea multi nu te mai concentrezi asupra lor, pierzi ratiunea, si atunci cand nu ii ai, devii frustrat caci ti se pare ca esti neimplinit.

Putem concluziona, citandu-l pe A.M.Peshkov: ”Cand munca e placere, viata-i frumoasa! Cand munca e o povara, viata-i robie”. Prin urmare, alaturi de o atitutine pozitiva, un zambet si dorinta de a gasi solutia oricarei probleme, vom modifica aceasta starea generala si tendinta multora de a nu depasi o situatie aparent insurmontabila, care cu siguranta nu va dura la infinit.

 

Sursa foto si statisticilor: google.ro, digi24.ro, adevarul.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.