Gestionam oameni sau situatii?

 

Informatia ofera libertate, cunoasterea faciliteaza accesul la putere, iar educatia conduce societatea catre progres.

Adevarata provocare in gestionarea acestor resurse este data de stabilirea prioritatilor atunci cand ne raportam la situatii pe care suntem nevoiti sa le parcurgem. Intotdeauna vor exista leaderi, dar important e ca acestia sa isi asume rolul de liant catre echilibrul dorit.

A-i antrena pe altii in diverse circumstante inseamna si a te autoantrena, practic te verifici pe tine. Toate metodele motivationale pornesc de la „eu” si dezvolta pe langa capacitatea de relationare, si cunoasterea oamenilor. Solutiile proactive si creative trebuie sa impartaseasca valori, obiective si tinte comune. Utilizarea practica a acestora perfectioneaza strategiile, care sunt menite sa orienteze atat spre calitatile serviciilor si produselor pe care le intrebuintam, cat si a calitatii vietii persoanelor implicate in circuit.

In subsidiar totul are la baza o strategie. Suna mercantil, insa clara si eficienta ea poate scoate la lumina sau chiar declansa schimbari pozitive, pe de o parte; de celalalta parte, planificarea strategiilor coerent si eficace poate minimiza consecinte grave dintr-o situatie de criza. Deci gestionam situatii prin si cu oameni; resursa umana, acest garant unic in ceea ce priveste conditiile de adaptabilitate, dezvoltare si implicit, totalitatea factorilor fizici si intelectuali in procurarea bunurilor si serviciilor.

Atat contextul social cat si cel profesional trebuie intretinut si imbunatatit cu abilitati de comunicare. Trebuie sa fim cinstiti si sa admitem ca nu toti oamenii interactioneaza si comunica cu usurinta. Traim si ne desfasuram activitatile in grupuri si societati organizate, prin urmare avem nevoie de o relationare cat mai productiva cu interes si pentru propria persoana, dar si pentru legea nescrisa a reciprocitatii.

 

P.S. ”Omul e facut sa traiasca printre oameni. Prin urmare, ori ii educi, ori ii suporti.”

-Marcus Aurelius-    

Sursa foto: Google

Addicted to… #workworkwork

 

Un sondaj MyJobs arata ca peste 50% din angajatii romani raman peste program si 12,6% efectueaza ore suplimentare la locul de munca. Ritmul alert al zilelor noastre coroborat cu dorinta de a ne face remarcati in baza muncii prestate, vointa de a ne deosebi fata de ceilalti (fie pentru a urca ierarhic, fie pentru a consolida o pozitie deja ocupata) ne indeamna spre o robotizare a sistemului de lucru.

Vecinul succesului este uneori esecul? Sigur.

Atunci cand se confunda pasiunea, implicarea si daruirea cu obsesia unui lucru (care trebuie facut doar asa, aici, ieri), cand ma confund cu ceea ce fac si imi creez contextul in care detin un control freak si asupra taskurilor in care nu am o implicare directa. Sau poate lipsa acuta de sens pe care o resimte din plin omul de azi si a vietii personale orienteaza catre astfel de surogate si adictii.

Castigul personal reflectat in remuneratia obtinuta sau imaginea pe care vreau sa o arat demonstrand ca e un sunt superom, nu poate sadi in ochii celorlalti reflexia pe care o percep eu. Consideratia pentru mine ca individ sub toate aspectele, ma va face sa dau si eu mai departe… de bine.

Devenim ultracompetitivi, crezand ca binele e acelasi lucru cu bunul de consum intr-o goana nebuna dupa achievementul lucrurilor materiale? De foarte multe ori.

Esecul in plan personal ne determina sa credem ca asa vom echilibra balanta? Nimic mai gresit.

Surprinzator, dar nimeni nu isi doreste un astfel angajat in echipa sa. De fapt un om in primul rand, care ajuns intr-o astfel de situatie, isi va gestiona timpul prost si va determina situatii conflictuale care la un moment dat se vor resimti intr-o lipsa acuta de creativitate; influentand pe termen mediu-lung atat productivitatea cat si valoarea reala a calitatii muncii.

Avem nevoie de o buna relationare, nu doar a fi buni din punct de vedere tehnic cu mecanisme bine implementate. In plus, cine si-ar dori ca intr-o zi sa i se zica: ”go and get some life”?!

Sursa foto: Google

Sunt fericit cand muncesc?

Fericirea e o alegere. Pornind de la aceasta premisa si ca tot eu imi aleg locul de munca, atunci aleg sa fiu si fericit si in concordanta cu el. Este o utopie?!

Dupa un studiu dezvaluit recent de Eurobarometru raportat la tara noastra, se pare ca sase din zece romani sunt nefericiti la locul de munca. Fie ca se refera la conditiile de lucru, salariul primit sau chiar activitatea pe care o desfasoara, acestia nu isi mai gasesc motivatia, cheful de a munci, de a relationa pozitiv si constructiv cu superiorii si colegii sau chiar de a fi mai productivi in prestatia lor. Asadar, tanjim dupa forma de succes, a mediului propice in care sa ne putem identifica cu ceea ce facem si in care putem lucra cu spor.

Fara doar si poate ne raportam si la ce au ei (strainii) si noi nu?! Capacitate intelectuala exista, (e drept ca uneori mai mult in forma individuala in detrimentul celei colective), poate ca vointa si motivatie mai putina…?! Care ne sunt asteptarile impreuna, dar si separat? Dezvoltarea personala prin/cu cea profesionala, explorarea potentialului, depasirea limitelor, parasirea zonei de confort si transformarea provocarilor in oportunitati palpabile.

Un alt studiu, Manpower ne aduce totusi in atentie ca pentru Europa, primordiala in fata sefilor este increderea reciproca, peste 50% din angajati manifestand aceasta dorinta, pe cand in America de Nord, importante sunt cunostintele temeinice. Si procentele poate ca ne vor surprinde in ordinea importantei lor, insa fericirea si succesul la locul de munca ocupa un loc fruntas cu 26%, urmat de salariu cu 19%, calitatea muncii 18%, respectul si recunoasterea 15%, iar in ultimul rand performanta top, cu 10%. Pentru succesul performantei, medalia de aur merge catre asiatici cu 14%, (cunoscuta fiind determinarea acestora in a se autodepasi), argint catre nord americani cu 12% si bronz pentru europeni cu 8%. Acelasi studiu confirma ca echilibrul intre viata personala si munca este cheia.

“Oamenii sunt multumiti la locul de munca atunci cand ceva ii inspira” .

In completare, psihologii indeamana la activitate intelectuala desfasurata in natura, (prin eficientizarea timpului de lucru) in medii deschise sustinute si de activitati fizice, recreative. Aceasta schimbare a perceptiei, a modului in care ne raportam la ce si cum lucram pare sa conduca catre fericirea noastra. Mai mult decat atat, nici angajatorii nu raman indiferenti in fata noilor tendinte impuse de vest si incep usor, usor sa se deschida si sa prioritizeze si bunastarea angajatilor punand la dispozitia lor: sali de jocuri interactive pentru stimularea creativitatii, eliberarea stresului si surmenarii, servirea pranzului intr-o ambianta degajata, iesiri frecvente in scopul socializarii si relationarii interumane, ba chiar vouchere in sistem de bonificatii.

Psihologul Frederick Herzberg interesat de fenomen, abordeaza aceasta stare de la locul de munca functie de mai multi factori cu influenta asupra starii generale precum ar fi: orasul in care traiesti, stilul de viata abordat, domeniul in care iti desfasori activitatea, comunicarea pe care o stabilesti in raportul sef-coleg, orgoliul fata de un castig mai mare decat al tau sau chiar acea placere de a munci care se poate transforma in rutina intr-un timp x. Atunci cand ai bani prea multi nu te mai concentrezi asupra lor, pierzi ratiunea, si atunci cand nu ii ai, devii frustrat caci ti se pare ca esti neimplinit.

Putem concluziona, citandu-l pe A.M.Peshkov: ”Cand munca e placere, viata-i frumoasa! Cand munca e o povara, viata-i robie”. Prin urmare, alaturi de o atitutine pozitiva, un zambet si dorinta de a gasi solutia oricarei probleme, vom modifica aceasta starea generala si tendinta multora de a nu depasi o situatie aparent insurmontabila, care cu siguranta nu va dura la infinit.

 

Sursa foto si statisticilor: google.ro, digi24.ro, adevarul.ro

DISCIPLINA- factor externalizator in procesul creativ

Disciplina presupune procesul de cunoastere.

Intr-o lume sufocata de TREBUIE/NU TREBUIE unii oameni isi seteaza repere catre studiu intens, fara a deveni, evident, atotcunoscatori; dar cu dorinta de a transforma acest proces intr-o etapa de identificare, trecuta prin filtrul gandului, al simtului, al lucrurilor cu care ti-ai stabilit o conexiune. Stabilind o relatie buna cu eul, factorii motivationali vor sustine intotdeauna baza catre rezultatul dorit. Asociem concepte prin originalitate si utilitate, dand plus valoare elementelor de noutate ce intra in viata noastra si ajungem sa dezvoltam sistematic idei, totul pentru a ne manifesta creativitatea, uneori inconstient. Caci, mintea umana surprinde, detine capacitatea de a (trans)forma situatii incerte si ciudate in idei propulsatoare si deseori cu efect impactant asupra ceea ce credeam odinioara. Materializarea ideilor poate presupune un proces de durata, insa momentul descoperirii si admiterii lui pare sa echilibreze balanta, iar resursa timp devine atunci o chestiune relativa. ACUM se implica natural…

Asadar, nu punem egal intre determinare si incrancenare, dar dublam avantul de cunoastere, de a da mai departe, calatorind in trecut si prezent, descoperind cine vom fi maine. Plusam ambitia, dezvoltam perseverenta si cautam raspunsurile intrebarilor ce (re)vin, imbratisand cine suntem. Fiecare persoana libera in gandire va alege clar ce o implineste dintr-un spectru vast de emotii, trairi, actiuni si chiar situatii limita. Bucuria lucrurilor propuse va veni in completarea starii de echilibru, iar beneficiile vor fi sedimentate intr-o baza pe care mereu va fi dispus sa construiasca. Exercitiul constant va antrena vointa de a vrea mai mult, de a se implica sanatos, de a creste atat la nivel personal, cat si profesional.

Creativitatea devine astfel, parte a constiintei de sine si o asumi ca un factor eliberator: caci ea ar fi interesant sa fie privita nu ca un spatiu ezoteric, destinat doar celor initiati, ci ca un spatiu deschis sub toate nivelurile, tuturor celor care pot si accepta cu indrazneala si curaj ca orice lucru facut cu suflet si implicare poate deveni creatie…

Creatia ta.

P.S. Dezvolta-ti activitatea creatoare!

 

Sursa foto: google.ro

Generatia plictisita

“Domnule, nu-i mai trage ata, ce sa mai. Trebuie sa stai cu gura pe ei tot timpul, sa-i impingi de la spate.” Constatarea anterioara ii apartine unui manager cu peste 30 de ani de experienta si cu 50 de oameni in subordine.  Este nevoit ca in fabrica in care lucreaza, sa faca (mai corect, sa asiste la) schimbul de generatii. Oamenii cu “state” vechi ies, rand pe rand, la pensie. Stilul lor atotcuprinzator, molcolm si (uneori) lent nu se mai potriveste pentru “lupii tineri” din echipa. Ei se plictisesc repede, nu mai au rabdare sa parcurga totul “pas cu pas” si (iarasi constatarea interlocutorului meu) “nu mai tin atat de mult sa lucreze in echipa”. Lor trebuie sa le dai “bucatica” lor de care sa se ocupe. Instructiunile se fie cat mai clare iar rezultatele sa se vada imediat si sa fie semnificative, cat mai vizibile.

Ei sunt “generatia plictisita” – pentru care dopamina este extrem de importanta. Iar, pentru ei, dopamina vine din lucruri simple, rapide, usor de digerat (le plac alertele, mesajele scurte si de impact etc.) Modul “molcolm” (sau “pas cu pas”) nu genereaza suficienta “agitatie” (excitement) si prin urmare, nu e o abordare pe care sa o aprecieze. Pare ca motto-ul “lupilor tineri” este “Acum, imediat – sa nu ne plictisim.”De aici si vrem sa fim “agile” (fara sa constientizam intotdeauna ce inseamna sau ce presupune acest lucru).

Nu vi se pare ca “ne plictisim” totusi cam repede?

2017, nu este un an pentru vânzători Buni

Datele privind economia nationala a Romaniei prezinta informatii incurajatoare, de la o crestere de 3,4% din PIB conform The Economist, la o estimare de 5,2% a Comisiei Nationale. Diferente de viziuni si comenzi. Mare parte a acestor cresteri este generata de cresterea consumului avand la baza cresterea de venituri. Nu este aici locul pentru analize structurale financiare.

Ce impact apare in dinamica vanzarilor, din acest punct de vedere in 2017? Abundenta de bani pe piata, la preturi rezonabile. Numai este vremea vanzatorilor buni, ci a vanzatorilor, nu mai este vremea parteneriatelor de sustinere reciproca, ci a profiturilor.

Intr-adevar, daca cifra de afaceri este obsesia companiilor, atentia se indreapta asupra marjelor. Vanzarile, in valoarea lor nominala se realizeaza de la sine.

2017 va fi vremea in care aditionalele la produs vor face diferenta. Cumparatorul are bani, va fi multumit daca va cumpara un produs complex, pe care va da mai multi bani, chiar daca nu avea nevoie! Criza care s-a dus, il va face sa se gandeasca la pret, doar daca sunt produse aproape identice. De exemplu, la achizitionarea unui apartament finisajele ii vor face complicata comparatia pretului din 2009 a unui apartament fata de unul de acum.

Clientii vor vinde mai mult, deci vor si cumpara mai mult. Vor avea un sentiment ca platesc suficient de mult furnizorilor si ca ar trebui sa negocieze, sa cunoasca si ofertele concurentei. Apar oportunitati, dar si pericole in a pierde clientii traditionali.

2017 va adanci una din problemele cele mai complicate ale afacerilor, lipsa oamenilor care sa doreasca sa faca o cariera in domeniu, sa doreasca sa faca eforturi, sa invete. Succesele facile vor descuraja si mai mult pregatirea aplicata.

Pregatiti-va de comisioane mari, munca multa si succese. Cred ca nu ar trebui sa uitam ca directiile se schimba repede, dar asta vom scrie in 2018 sau mai degraba 2019.

Fata in fata

Discutii, interesante si mai putin, au invadat atat spatiul public, cat si cel al comunitatii. Nucleul clar este: millennials, adica generatia aparuta in intervalul 1980-2000. Dezamagiri, optimism, neintelegeri, incompatibilitati, aprecieri, toate se leaga intr-un ghem de discursuri, fara concluzii.

Facem un experiment. Fata in fata, un „șaptezecist” si o „nouazecista” raspund la 6 intrebari. Un element in plus: fiecare a propus cate trei intrebari.

A aparut prima deficienta „neimportanta”… eu am dat intrebarile scrise pe o foaie si le-am primit pe ale ei pe email. ? Fiecare cu deprinderile lui! ?

Intrebarile ei de ‘94

  1. Formula ta de a combate stresul?

Raspunsul ei: Stres – tare nesuferit e lucrul asta. Asa ca, atunci cand apare, este bine sa nu-l cari dupa tine, mai mult decat este cazul. Unii oameni cred ca stresul genereaza anumite tensiuni care pot fi manevrate in directii utile lor si vin cu expresii de genul: „Lucrez mai bine cand sunt stresat”. Nu sunt una dintre acele persoane (din pacate, poate). Totusi, stresul ajuta la formarea si dezvoltarea noastra, asa ca tind sa-l accept si sa ii fac fata. In ce formula? Ei bine, regula de baza este sa-l interpretezi ca pe o provocare care trebuie trecuta si care, in ultima instanta, te va ajuta sa te dezvolti. Pana la urma, „What doesn’t kill you makes you stronger”.

Raspunsul lui: Vad stresul ca un raspuns al efortului de a-ti indeplini visele. El este „altfel” de la o persoana la alta, in functie de datele native si experienta. Pe scurt, cred ca pot identifica trei tipuri:

– stres zilnic, al activitatilor marunte, pe care il combat prin planificare si sport;

-stresul obiectivelor, al activitatilor ce presupun alocarea de resurse (timp, munca) mai importante, pe care-l „combat” cu perioade mai lungi de sport (ski, sailing), lectura, concedii, muzica, intr-un cuvant: indepartare.

-stresul „implinirii”, a impacarii cu sine, nu se poate combate decat prin succes, prin a intelege ca visele pot avea forma reala.

  1. Care este atitudinea/pozitia ta fata de mentoring si fata de a avea sau nu un mentor?

Raspunsul ei: Sunt o persoana care vrea sa-si faca singura greselile si sa invete din ele. Sunt adepta invatatului individual si nu suport sa fiu influentata. Iar, a avea un mentor, asta presupune – influenta, fie ea chiar si pozitiva, dar e totusi o influenta directa. Singura persoana care poate sa ma infuenteze asupra ce fac, ce aleg si asupra modului in care iau decizii sunt EU. Totusi, pot sa admit faptul ca unii oameni au lucruri utile de spus, iar altii sunt buni in a asculta acele lucruri. Verdict 1: Mentorii si discipolii lor sunt liberi sa existe. Verdict 2: Taiati-ma de pe lista doritorilor de a avea un mentor. ?

Raspunsul lui: Un mentor, pentru oricine, este ceea ce reprezinta plasa de prindere pentru un trapezist de circ. Mentorul este locul unde gasesti intrebarile si raspunsurile la framantarile, dezamagirile si bucuriile tale. Nu cred ca mentorul se cauta, ci doar „se gaseste”. Din pacate in viața profesionala, eu nu l-am intalnit, dar am avut norocul imens sa cresc langa un om „frumos” care a fost „acolo” ca sa inteleg si sa devin.

  1. Sa faci ceea ce-ti place sau sa faci ceea ce iti aduce profit?

Raspunsul ei: Iubesc serialele, dar pentru a ma uita linistita la ele in weekend, trebuie sa muncesc si sa merg la facultate in cursul saptamanii. Ce inseamna asta? Asta insemna ca trebuie sa faci ceea ce iti aduce profit pentru a face ceea ce iti place… Asta, desigur, pana se va inventa un job la care vei fi platit sa te uiti la Game of Thrones si Friends.

Raspunsul lui: Daca renunt la nuante, la limite, aleg sa fac ceea ce imi aduce profit, cu profitul pot face, apoi, lucruri care îmi plac. Nu cred in „munca de placere”. Daca ma gandesc la limite, discutia capata dimensiuni mai nuantate. Degeaba as face ceea ce vreau sau as face profit, daca nu as fi liber si independent.

Intrebarile lui de ‘78

  1. Ce verb crezi ca te defineste?

Raspunsul ei: A crea. A-ti crea propria viata, a-ti crea o cariera, a-ti crea o personalitate, a-ti crea viitorul.  A crea lucruri pentru tine si pentru altii. „A crea” e un fel de „a face”, doar ca muuuuult mai bun. Verbul meu este, clar, a crea – a face ceva UNIC, care nu a existat inainte.

Raspunsul lui: „Dintr-un om nu pot fi ucise, decât cuvintele stiute de el!”, scria Nichita Stanescu. „A fi” este verbul, este ceea ce nu se poate lua, nu poate fi strivit usor, se „misca” prin timp si se imbogateste.

  1. Daca intalnesti „un zid”, cum il depasesti?

Raspunsul ei:  Regula nr. 1 – Nu-ti crea ziduri si nu-ti crea nevoi care pot fi, aparent, satisfacute prin ridicarea unui zid! In majoritatea cazurilor zidurile genereaza probleme: un zid prea inalt acopera privelistea, iar de un zid prea mic, te, tot, impiedici. In general, zidurile sunt pentru protectie, dar aparenta nevoie de protectie este ea, insasi, un zid, o bariera care te poate impiedica sa te dezvolti. Lipsa zidurilor inseamna libertate, totusi nu te arunca in ea fara sa fii pregatit. Gaseste echilibrul dintre asumarea de riscuri si nevoia de protectie.

Regula nr.2 – Cauta o usa! Inainte sa te apuci sa distrugi zidul, cauta o usa de intrare.  Daca vei reusi  sa gasesti intrarea, vei putea vedea ce se afla in spatele zidului si vei hotăra daca tu ai nevoie de ceea ce este acolo. Cautand o usa vei fi scutit de a investi prea multe resurse, prea mult timp, bani si oameni  in spargerea unui zid. O usa inseamna evitarea  de consecinte negative, ori tu nu vrei sa spargi zidul nestiind ce se afla dincolo si mai ales, nu vrei sa dai cale libera White Walker-ilor, nu-i asa?

Regula nr. 3 – Sparge zidul! Daca te-ai asigurat ca ceea ce este dupa zid este ceea ce vrei, atunci sparge-l! Daca nu ai reusit sa afli ce este in spatele lui, dar totusi simti ca ai o nevoie care poate fi satisfacuta doar demoland zidul, asuma-ti consecintele. Pana la urma e mai bine sa stii ca ai incercat si ai aflat, decat sa te intrebi toata viata: „Ce-ar fi fost daca…”.

Raspunsul lui: Atunci cand ajung la un zid, ma opresc pentru cateva momente sa-l vad. Ma gandesc la un plan. In nici un caz nu caut planul perfect, mi se pare o pierdere de timp. Incerc sa gasesc orice si pe oricine sa ma ajute sa trec. Si nu ma las, indiferent de cate ori cad de pe zid!

  1. Care este combinatia succesului?

Raspunsul ei:  Succesul presupune intrebari de tipul: Tu ai reușit sa-l atingi? Tu cum mergi spre el? Si mai nou, cautam formule de succes, pentru succes. Cuvantul asta a inceput sa ma deranjeze. Eu nu vreau sa am succesul despre care toata lumea vorbeste. Eu vreau sa-mi traiesc viata tinzand spre performanta, nu spre succes. Cuvintele vi se par sinonime? Mie nu. Succesul se poate traduce prin rezulatate pozitive, pe cand performanta inseamna cel mai bun rezultat. In asa mod, eu nu am combinatii pentru succes pe care le urmez, dar am un mod prin care tind spre performanta: 1. Citeste si invata continuu + 2. Transpune-ti cunostintele in lucruri practice + 3. Nu uita sa iti sarbatoresti victoriile.

Raspunsul lui: Formula succesului: 60% sansa, 30% munca si 10% talent, asa vad motorul de combustie al succesului. Procentele au avut de-a lungul timpului miscari, dar ajustarile sunt din ce in ce mai fine. „Sansa” are un procent asa de mare pentru ca percep „mediul” in care te manifesti ca fiind zero controlabil, iar el te poate impinge fara sa te poti opune.

Comentariile va apartin.

Sa vrei inainte sa poti

Daca vrei sa reusesti trebuie sa crezi, iar daca o sa crezi o sa poti sa faci orice.

Modul in care ne comportam, gandim si actionam influenteaza ceea ce ni se intampla zi de zi. Fie ca vorbim de profesie sau viata personala, setarea asteptarilor este factorul-cheie pentru obtinerea performantei.

Daca in copilarie asteptarile pe care parintii nostri le aveau de la noi influentau modul in care actionam, odata cu trecerea timpului directia influentei se schimba de la parinti la profesori si mai apoi la managerii nostri. Putem observa cum actionam si performam in functie de ceea ce se astepta de la noi. Este o reactie normala intr-o relatie de colaborare.

Fie ca vorbim de raportul angajat-angajator, vanzator-client, trainer-cursant, parinte-copil si indiferent de care parte a baricadei ne aflam trebuie sa tinem cont de acest efect al influentarii si sa il folosim pentru a crea o relatie de tip win-win.

Gestionarea esecului te poate duce pe calea succesului

Am vazut agenti de vanzari intr-adevar talentati, care esueaza, deoarece nu-si pot gestiona si indrepta esecurile si nu din cauza strategiilor folosite incorect, ci din cauza incapacitatii de a trata situatiile in perioade grele.

Stresul, de asemenea, duce la posibilitatea de renuntare la obiectivele lor sau mai rau, de a se transforma in victime. In loc sa-si asume responsabilitatea pentru insuccesul lor, incearca sa gaseasca scuze.

Ce pot face managerii de vanzari pentru a-si creste sansele?Un sfat ar fi:

Oamenii de vanzari trebuie sa invete sa separe “a face” de “cine”.

Vanzarile reprezinta o activitate pe care o faci pentru o viata si cu toate acestea, nu-ti definesc caracterul sau valoarea. Fara separarea acestor 2 elemente “a face” de “cine”, agentii de vanzari ajung sa ia esecul personal. “Am pierdut legatura. Nu sunt facut pentru aceasta profesie. Nu am fost niciodata bun la pus intrebarea potrivita si corecta”.

Agentii de vanzari slabi iau esecul personal, nu-l departajeaza de propriile trairi si adesea nu invata nimic din aceste situatii. Ok, ce pot invata din acest esec? Ce rol ar trebui sa detina? Care parte este atribuita invatarii?

Imi amintesc primul meu an in acest domeniu, atunci cand am fost total debusolata. Unul dintre mentorii mei timpurii, a ajutat la fomarea mea, prin schimbarea perspectivei.  Mi-a spus ca, in loc sa incerc sa inchei un contract cu un client, ar trebui sa merg la intalniri si sa obtin 100 de ” nu dorim sau nu ne intereseaza”. Explicatia lui a fost simpla: dupa ce voi primii 100 de refuzuri, voi invata 100 de lectii mari, voi stii cum sa tratez situatiile, sa le gestionez si voi ajunge pe calea succesului.

Am primit cele 100 de lectii atunci si multe alte invataturi pe parcurs si acum pot spune ca sunt pregatita sa abordez diferit lucrurile. De asemenea am invatat cum sa-mi schimb perspectivele si sa nu ma las influentata negativ, in urma raspunsurilor primite. Daca stapanesti bine aceste lucruri, te vor propulsa acolo unde iti doresti sa ajungi.

Cunoasterea prin auto-actualizare

De-a lungul vremurilor, conceptul de cunoastere a determinat nasterea sa ca fenomen filosofic, cu trecut si totusi extrem de actual, dar si cu perspective de dezvoltare in viitor.

Auto-cunoasterea se dezvolta din inteligenta emotionala spre a deveni un om total, cu posibilitatea de a se implini. Dupa cum afirma Maslow: “ceea ce un om poate fi, el trebuie sa fie”.  Actiunea incepe si se dezvolta cu varsta, prin suma experientelor traite si impartasite si devine o necesitate elementara in procesul actualizarii. Niciodata nu ajungi sa spui ca este suficient sau ca ai descoperit totul.

Evolutia interioara in timpul activitatilor cotidiene naste odata cu satisfacerea nevoilor inferioare (fiziologice, securitate, apartenenta, stima) si nevoi superioare, de autorealizare: acceptarea starilor de spirit, lipsa prejudecatilor, rezolvarea problemelor, creativitate, moralitate. Invatam asadar sa ne descoperim si totodata sa ne si acomodam la schimbarile si provocarile neasteptate.

Carl Rogers subliniaza interesant ca “actualizarea conduce oamenii catre gradul crescut al autonomiei si independentei, largirea experientei si incurajeaza procesele personale din care vor rezulta comportamente pozitive”. Dand locul cuvenit educatorilor, indrumatorilor, mentorilor din viata noastra vom afla si ceea ce ne motiveaza: atat prin cunoasterea de sine si a propriei individualitati, o cautare continua a reperelor ca forma de ghidaj, cat si cunoasterea semenilor.

Suntem stapani pe sine si pe propria viata si putem crea atat mediul de lucru motivant si creativ, cat si adaptarea acestuia la incercarile vietii contemporane.

Persoana care a devenit ceea ce trebuia sa devina va avea perspectivele utile si inovatoare, va fi eficienta si actualizata.

Aceasta transformare de sine perceputa si insusita ca un proces in continua modificare, va indeparta ideea lucrurilor standard, conceputa dupa sabloane care conduce uneori la distorsionarea realitatii. (si care fara sa vrem ne influenteaza modul in care ne percepem pe noi insine, dar si pe cei din jurul nostru)

 

Surse: Carl Rogers- ” Cu cuvintele lui Rogers”/1980, Google, Piramida lui Maslow- conceptul de “ierarhia trebuintelor”