Cunoasterea prin auto-actualizare

De-a lungul vremurilor, conceptul de cunoastere a determinat nasterea sa ca fenomen filosofic, cu trecut si totusi extrem de actual, dar si cu perspective de dezvoltare in viitor.

Auto-cunoasterea se dezvolta din inteligenta emotionala spre a deveni un om total, cu posibilitatea de a se implini. Dupa cum afirma Maslow: “ceea ce un om poate fi, el trebuie sa fie”.  Actiunea incepe si se dezvolta cu varsta, prin suma experientelor traite si impartasite si devine o necesitate elementara in procesul actualizarii. Niciodata nu ajungi sa spui ca este suficient sau ca ai descoperit totul.

Evolutia interioara in timpul activitatilor cotidiene naste odata cu satisfacerea nevoilor inferioare (fiziologice, securitate, apartenenta, stima) si nevoi superioare, de autorealizare: acceptarea starilor de spirit, lipsa prejudecatilor, rezolvarea problemelor, creativitate, moralitate. Invatam asadar sa ne descoperim si totodata sa ne si acomodam la schimbarile si provocarile neasteptate.

Carl Rogers subliniaza interesant ca “actualizarea conduce oamenii catre gradul crescut al autonomiei si independentei, largirea experientei si incurajeaza procesele personale din care vor rezulta comportamente pozitive”. Dand locul cuvenit educatorilor, indrumatorilor, mentorilor din viata noastra vom afla si ceea ce ne motiveaza: atat prin cunoasterea de sine si a propriei individualitati, o cautare continua a reperelor ca forma de ghidaj, cat si cunoasterea semenilor.

Suntem stapani pe sine si pe propria viata si putem crea atat mediul de lucru motivant si creativ, cat si adaptarea acestuia la incercarile vietii contemporane.

Persoana care a devenit ceea ce trebuia sa devina va avea perspectivele utile si inovatoare, va fi eficienta si actualizata.

Aceasta transformare de sine perceputa si insusita ca un proces in continua modificare, va indeparta ideea lucrurilor standard, conceputa dupa sabloane care conduce uneori la distorsionarea realitatii. (si care fara sa vrem ne influenteaza modul in care ne percepem pe noi insine, dar si pe cei din jurul nostru)

 

Surse: Carl Rogers- ” Cu cuvintele lui Rogers”/1980, Google, Piramida lui Maslow- conceptul de “ierarhia trebuintelor”  

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.