Estimarea in dezvoltarea de software – Există soluții mai bune!

Care este costul? Cât va dura?

Acestea sunt două întrebări foarte dificile la care noi, ca profesioniști în dezvoltarea de software, trebuie să răspundem.

Cât va costa si cât va dura sunt cele mai întâlnite întrebări și din orice perspectivă de afaceri, dorința este de a obține un răspuns pe care să te poți baza. Nu uita! Tu esti expertul deci este firesc sa ți se ceara opinia cu privire la aceste estimari.

Estimarea eficienta în dezvoltarea de software este una dintre cele mai provocatoare și importante activități în ingineria software. Este esențială pentru orice planificare, luare a deciziilor, stabilirea priorităților etc. – în principiu, pentru orice parte importantă din ciclului de viață al proiectului.

In consecință, capacitatea de a estima eficient este o abilitate foarte importanta pe care orice profesionist software trebuie sa o aibă.

Știm cu toții că nu există o bagheta magica pentru acest lucru sii că există multe provocări cu privire la contextul organizațional și cultural, care pot complica lucrurile si mai mult (de exemplu, gestionarea cerințelor).

Cu toate acestea, după acest atelier, folosind abordarea noastră și instrumentele și tehnicile dedicate, vă veți simți mai pregătiți sa faceti față acestor provocări.

 

Prezentarea obiectivelor si a subiectelor abordate:

 • Definiție și terminologie de bază
 • Calități și context
 • Conul incertitudinii (Cone of Uncertainty)
 • Costurile cresterilor de productie (Diseconomy of Scale)
 • Estimare greșită / bună
 • Story Points si Use Case Points
 • Planning Poker
 • Wideband Delphi
 • Programul de evaluare și revizuire a programului (Program Evaluation and Review Technique – PERT)
 • Modelul costului constructiv (Constructive Cost Model – COCOMO)
 • Puncte funcționale (Functional Points)
 • Metodele euristice (Heuristic Methods)
 • Sfaturi si materiale suplimentare

Și o mulțime de exerciții cu situații reale bazate pe aplicații concrete (Coaching Enrollment and Course Management System), discuții deschise și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Publicul țintă:

Una dintre caracteristicile programului Software Estimation® Workshop este că promovează practici de estimare la toate nivelurile. Acesta a fost realizat pentru dezvoltatorii de software (ca țintă principală), precum și pentru conducători de proiectare, arhitecți de software sau profesioniști de asigurare a calității.

 

Despre gazda – Ioan Vintoiu

Ioan este un consultant independent in ingineria de software cu peste 15 ani de experiență în domeniul dezvoltării de software, managementului de proiect și în conducerea echipelor de ingineri de software. De-a lungul carierei sale, Ioan a colaborat atât cu start-up-uri cât și cu companii multinaționale, înțelegând atât cultura organizațională cât și diferitele moduri în care este abordată estimarea software-ului.

 

Durată 27-28 Septembrie 2018
Locație Sala de training TSP (Bucuresti) – Putul lui Craciun 40

 

Fundamente in Managementul Proiectelor

Pentru a deveni manager de proiect, trebuie sa muncesti mult. Sa fii parte din echipa de proiect, sa coordonezi parti de proiect si sa acumulezi atat de necesara experienta.

Mai mult, aplicabilitate metodelor, instrumentelor si metodologiile folosite pentru managementul proiectelor poate diferi de la o companie la alta, ingreunand si mai mult viata managerului de proiect.

Iar, la un moment dat, simti ca trebuie si vrei sa faci pasul. Vrei sa iei fraiele unui prim proiect si sa fii Manager de Proiect (chiar si unul junior).

TSP(smartprojects.ro) este alaturi de tine la inceputul carierei tale in Managementul Proiectelor. Te vom ajuta sa gasesti instrumentele potrivite si sa acumulezi abilitatile necesare pentru a deveni mai bun, in fiecare zi, si pentru a-ti atinge obiectivele de cariera.

Forme de activitate:

 • Prezentari, discuţii, interpretari, exemple, studii de caz
 • Aplicarea metodelor de managementul proiectelor pe proiecte reale ale participanţilor (activitate in grup) 

Condiţii de desfaşurare pentru sesiune:

 • Durata: 2 zile
 • Optional (la cerere): adaugare sesiune de pregatire intensiva, cu durata de o zi, in sustinerii examenului CAPM.

Sesiunea se finalizeaza cu certificat de participare emis de TSP, pe care cursantii il vor putea folosi in procesul de certificare CAPM (PMI). Cursul se poate continua cu o a 3 a zi dedicata pregatirii certificarii CAPM (PMI).

Detalii logistice si financiare:

Durata 2 zile
Locatie Sala de training TSP  (Bucuresti) – Str. Putul lui Craciun 40
Taxa / participant TBD

Managementul Proiectelor – Modulul Avansat

Dincolo de WBS-uri și Gantt-uri, drumuri critice și standardele internaționale, Management de proiect este doar un sens comun. Și, ca de obicei, sensul comun se bazează pe principii. Pentru Managementul de proiect, noi credem că există trei aspecte critice: să urmezi o abordare bazată pe proces în gestionarea dimensiunilor proiectului, să te concentrezi pe Business-Case și să exerciți un set de abilități sociale și personale, în scopul de a dezvolta și conduce echipa de proiect și de a gestiona eficient părțile interesate în proiect (cei trei piloni pe care cadrul Smart Project Delivery a fost construit).

Sesiunea de dezvoltare: Management de Proiect- Avansat vă va oferi instrumentele necesare pentru a deveni competenți în aplicarea acestor principii și, prin urmare, pentru a putea livra cu succes proiectele voastre.

Forme de activitate:

 • Prezentari, discuţii, interpretari, exemple, studii de caz
 • Aplicarea metodelor de managementul proiectelor pe proiecte reale ale participanţilor (activitate in grup)

Condiţii de desfaşurare pentru sesiune:

 • Durata: 4 zile
 • Optional (la cerere): adaugare sesiune de pregatire intensiva, cu durata de o zi, in sustinerii examenului PMP.

Sesiunea se finalizeaza cu certificat de participare emis de TSP, pe care cursantii il vor putea folosi in procesul de certificare PMP (PMI). Cursul se poate continua cu o a 5 a zi dedicata pregatirii certificarii CAPM (PMI).

Detalii logistice si financiare:

Durata   4 zile
Locatie Sala de training TSP  (Bucuresti) – Str. Putul lui Craciun 40
Taxa / participant TBD