Dansezi?

In comunicarea dintre tine – Furnizor si un Client exista intotdeanuna dilema “adevarului”. Cate informatii ii dai, in ce lumina asezi cuvintele, cum adaptezi discutia rapid in functie de reactiile lui, toate acestea fiind dimensiuni ale comunicarii furnizor-client.

La inceputul activitatii mele profesionale, un Director m-a invatat ca nu trebuie sa-i aduc la cunostinta toate problememe dar cu o singura conditie: “sa nu ajunga la el nerezolvate”. Putem extinde aceasta axioma la relatia cu clientul. Daca te asiguri ca sunt aspecte pe care le rezolvi, fara sa ajunga la el, nu este nevoie sa deschizi Cutia Pandorei mereu.

Modul in care comunicam cu Clientul este in stransa relatie cu durata relatiei cu acesta. Astfel:

  • La nivelul primelor contacte (si contracte) nu trebuie sa existe “nu se poate”. Probabil ca doreste sa inlocuiasca un furnizor. Fii atent la toate nemultumirile clientului in relatia cu fostii furnizori, ai grija sa nu le repeti. Retine-te de la a critica furnizorii pe care ii inlocuiesti.
  • La nivelul construirii relatiei, atentia trebuie sa fie acordata indeplinirii complete a ceea ce i se comunica, e momentul in care se construieste increderea intre cei doi parteneri.
  • La nivelul unei relatii consolidate, prin comunicare se pot ajusta probelemele ambilor parteneri, clientul accepta si “nu se poate”, stie ca se poate baza pe furnizor. Atentie insa la nemultumiri, pot fi scapate din vedere si se pot multiplica in liniste.

Exista un element important in comunicarea Client – Furnizor pe care am observat ca multe companii nu-l iau in considerare: persoana si nivelul la care se discuta cu Clientul. Discutia Agent de vanzari- Manager General este nenaturala, presanta pentru cel care nu are nivelul de decizie adecvat si irositoare pentru celalalalt.

Comunicarea Client – Furnizor poate fi asemanata unui curs de dans. Incepe cu doi parteneri care inca nu se cunosc dar se calibreaza si, in timp, devin o pereche, cu mici ezitari din cand in cand.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.