Sponsorul – omul care are bani sau influenta?

Pe langa managerul de proiect (ca parte din echipa de proiect), un rol la fel de important il are si sponsorul, el fiind persoana care va fi acolo atunci cand proiectul se afla in dificultate sau la care se apeleaza cand se doreste deblocarea unei situatii aflata la limita.

Potrivit dictionarul explicativ al limbii romane, sponsorul este acea persoana fizica sau juridica avand calitatea de a sponsoriza pe cineva sau ceva. (a sponsoriza = a sustine, a finanta o actiune, o activitate nelucrativa, de obicei in scop publicitar).

Potrivit PMBOK (ghidul ansamblului de cunoştinţe ale managementului de proiect dezvoltat de catre Project Management Institute) – Sponsorpersoană sau grup ce furnizează resurse şi sprijin pentru proiect, program sau portofoliu şi este direct răspunzătoare pentru facilitarea succesului acestuia.

Confuzia intre finantator si sponsor apare tot mai des in proiecte pornind inca de la definitia pe care dictionarul explicativ al limbii romane i-o da verbului (a sponsoriza = a sustine, a finanta o actiune, o activitate nelucrativa, de obicei in scop publicitar).

Daca in limbajul comun sponsorul este cel care pune la dispozitie resursele (de cele mai multe ori finanicare) bunele practici, in managementul proiectelor defineste sponsorul ca fiind acea persoana sau grup de persoane care furnizează resurse şi sprijin pentru proiect, program sau portofoliu şi este direct răspunzătoare pentru facilitarea succesului acestuia.

Astfel, in managementul proiectelor, accentul se pune pe sprijinul pe care sponsorul ti-l poate oferi in momentul in care esti in impas in proiect. Este important sa stim sa facem aceasta diferenta pentru ca mai apoi, aceasta persoana sa fie desemnata in asumarea acestui rol.

Sursa foto: Google

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.