Certificarea PMP – cerinte si pasi corecti
1. “Minimum 4500 de ore de experienta in managementul proiectelor obtinute in decursul a minim 3 ani consecutivi”
SI
2. “Minimum 35 de ore de curs dedicat managementului proiectelor (35 de contact hours)”
Nu, nu este o lista de cumparaturi. Ce am prezentat mai sus sunt cele mai importante cerinte pe care orice aspirant la certificarea PMP (Project Management Professional) oferita de PMI (Project Management Institute) trebuie sa le indeplineasca. Sa le luam pe rand:
“Minimum 4500 de ore de experienta in managementul proiectelor obtinute in decursul a minim 3 ani consecutivi”
Examenul de certificare va contine, in proportie covarsitoare, intrebari situationale. Spre exemplu: “Clientul unui proiect il anunta pe managerul de proiect ca, in urma unor dificultati economice, bugetul proiectului a fost redus cu 30%. Care sunt pasii urmatori pe care managerul de proiect trebuie sa-i parcurga, in aceasta situatie:” sau “Doi dintre membrii din echipa de proiect nu reusesc sa ajunga la un numitor comun cu privire la modul de testare al produsului. Cum ar trebui sa actioneze, in acest caz, managerul de proiect pentru a lamuri situatia?”.
Evident, raspunsul pentru aceste intrebari se va baza pe cunostiintele teoretice din cadrul PMBoK (Project Management Body of Knowledge). Insa – cu totii stim – ca teoria fara practica este ca forma fara fond.
Nu va fi suficient sa cunoastem (folosit aici cu sensul de “memorare”) procesele – cu intrarile/iesirile si tehnicile aferente – de managementul proiectelor, asa cum sunt prezentate in PMBoK. Experienta acumulata in cadrul proiectelor ne va ajuta sa punctam si sa alegem exact bucata de teorie potrivita situatiei. Legaturile (neuronale, psihologice, cum vreti sa le spuneti) intre conceptele teoretice si situatiile reale (specifice proiectelor) se pot realiza doar in momentul in care individul are ocazia sa puna in practica, in cat mai multe momente, ceea ce a “invatat de la carte”.
Candidatul la certificare are nevoie sa “simta” conceptele, sa le poata vehicula cu usurinta, fara a retine mecanic ordinea in care ele sunt prezentate/descrise in cadrul ghidului PMBoK. Iar acest lucru se poate intampla doar experimentandu-le, in viata profesionala, cat mai des si cat mai variat. Expunerea nu trebuie sa se realizeze neaparat din rolul de manager de proiect. Insa, tinand cont de complexitatea “materiei” si de specificul examenului, recomandarea noastra este ca orice doritor de certificare (PMP) sa fi condus cap-coada macar un (1) proiect. “Bits and pieces – expunerea doar la parti din proiect – nu sunt de ajuns pentru a intelege corect si pana la capat intreg fenomenul (de la etapa de initiere pana la etapa de incheiere).
“Minimum 35 de ore de curs dedicat managementului proiectelor (35 de contact hours)”
Inainte de a sustine examenul de certificare, candidatul trebuie sa faca dovada sustinerii a 35 de ore de curs dedicate managementului proiectelor. Aceasta sesiune ar trebui sa ajute la clarificarea notiunilor teoretice si la corectarea (pe cat posibil) a unor mecanisme care contravin ghidurilor de managementul proiectelor. Aspirantul la certificare trebuie sa foloseasca cele 35 de ore pentru a si lamuri cat mai clar legaturile intre procese, instrumentele si tehnicile folosite, precum si validitatea practicilor (din cadrul companiei unde lucreaza) din perspectiva teoriei de managementul proiectelor.
In concluzie…
Cerintele sunt destul de clare. Totusi, exista un element important care poate face diferenta si anume modul lor de raportare. Pentru certificarea PMP, fiecare candidat are la dispozitie un sistem online unde raporteaza orele lucrate in proiecte precum si orele de curs absolvite. Iar aici intervin problemele.
Cu toate ca noi lucram uneori si 12 ore pe zi la anumite proiecte, pentru raportare ar fi bine sa retinem ca ziua are maximum 8 ore de lucru. Poate sunt ani in care nu ne luam concedii, insa, din nou, la raportare nu putem avea 12 luni de munca intr-un an (sau 365 de zile lucrate). Pana la urma, raportarea urmareste situatia corecta, normala si nu anormalitatea la care suntem obligati sa aderam de multe ori.
Aceeasi “anormalitate” este incurajata si de catre furnizorii de cursuri dedicate pregatirii certificarii. Ofertele abunda si regasim in multe din ele 4 zile de curs in care furnizorul “inghesuie” cele 35 de ore necesare. Si totul se intampla de dragul unei…hartii de absolvire.
Din pacate (sau din fericire pentru cei corecti), inteligenta artificiala lucreaza la toate nivelurile. Iar aplicatia de raportare a orelor are anumiti indicatori care sesizeaza aceste anomalii si semnaleaza problemele, declansand procedura de audit pentru candidatul respectiv. In cadrul auditului, acesta va trebui sa faca dovada tuturor celor declarate (raportate) anterior. Iar 9 ore de curs (intr-o zi considerata ca avand 8 ore de munca) nu prea au cum sa intre.
Prin urmare, va recomandam din toata inima
- sa fiti onesti, in primul rand, in evaluarea propriei experiente in managementul proiectelor (si, implicit, in socotirea orelor aferente acesteia) si
- sa alegeti cu atentie furnizorii de sesiuni de dezvoltare in managementul proiectelor
Bafta la certificare!
Sursa foto: Agifall
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!