TCM- Developing, Asking, Advising

O parte a dezvoltarii vietii profesionale si chiar personale este datorata si formatorilor (fie care apar pur si simplu, fie ca ii alegem prin prisma dorintelor si asteptarilor) cu care interactionam de-a lungul timpului. Iar cand acest lucru se intampla in cadrul unei organizatii, corporatii care isi propune sa investeasca in echipa cu care lucreaza si pe care se bazeaza, atunci lucrurile nu pot decat sa functioneze spre superlativ.

Deseori se fac confuzii asupra termenilor TCM= trainer, coach si mentor, intrucat la un moment dat toate isi propun upgrade-uri pe aceleasi seturi, structuri de invataturi, doar ca ele se aplica separat, functie de situatia la care se face referire.

Asadar, cand ne raportam la trainer, vorbim despre o persoana cu experienta, care ofera informatii intr-un format cu caracter general; conduce discutia, este focusat pe categorii de grupuri, deci abordeaza mase de oameni. Deprinderea si dezvoltarea noilor abilitati stau la baza speach-ului, functii ce urmeaza a fi implementate spre indeplinirea sarcinilor trasate in cadrul activitatii care se desfasoara.

Prin urmare, coach-ul deja reprezinta in sine un stil de leadership si se bazeaza in principiu pe descoperirea potentialului individual; pe langa aceasta, aprofundeaza si exploreaza tot ceea ce s-a acumulat la nivel de info si experienta, oferind o poarta deschisa in comunicarea “unu la unu”. Insa, timpul de actiune asupra situatiei este mai scurt decat cel in cazul mentorului.

Iar daca vorbim si despre mentor, aici lucrurile se intampla pe termen mai lung prin ascultare, abordare intensa si extinsa, o relatie mai aprofundata mentor-discipol, care genereaza atat valoare, cat si castig bilateral. Abilitatile sunt reliefate, teoretizandu-se mai putin si insistandu-se asupra notiunilor acumulate, intr-o maniera mult mai aplicata. Elementul cheie “timp” este focus si el pe axa obtinerea rezultatelor; mentorul incurajeaza, motiveaza, ofera sfaturi si vede in tine ceea ce el a fost odata. Construind pe tine, reprezinti potentialul din care sigur va “scoate” ceva la un moment dat.

Aceasta relatie poate fi determinanta in evolutia fiecaruia (desigur, oricui isi doreste acest lucru), atata timp cat esti deschis, cat ai gasit si rezonezi cu persoana ce iti serveste drept exemplu, ghidaj. Avem nevoie de inspiratie la orice nivel, sa ne auto-depasim si sa functionam mai bine prin puterea exemplului pozitiv si de succes.

Dar totodata si cu speranta de a nu insusi ad litteram nu mai putin celebrul vers: “The more I see the less I know”…😊

Sursa foto: Google, www.jrpayne.com

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.