Puterea nu are autoritate

Cine credeti ca are putere dintre cei doi din imagine? Ati spune ca oricare dintre ei are autoritate?

Cred ca raspunsul depinde de definitiile celor doua concepte… si mi se pare ca folosim prea mult in mod inadecvat si interschimbabil cei doi termeni.

Ca raspuns la prima intrebare de mai sus, as paria pe tigru. Tigrul este investit de legea naturii cu putere, puterea de a conduce in lanțul trofic sau un lant trofic din care fac parte si fiintele umane. Legea investeste cu putere, dar poate legea investi si cu autoritate?

Este mai bine sa ai putere sau este mai bine sa ai autoritate?

Puterea este legitimata de lege si de legea naturii. Si, din nefericire, are o relație negativa cu realitatea inconjuratoare – in aceasta relatie, puterea, legitimata de legea naturii, poate valida doar relatii ca: “a ucide”, ” a manca”, “a supraviețui “. Puterea pune de asemenea realitati in sistemele binare: de exemplu permis si interzis, natural si nefiresc, licit si ilicit.

Dar… fiintele umane sunt ratiune. Avem creiere si nu numai creiere primitive, ci neocortex, prin care avem vorbire. Am evoluat sa ne folosim neocortexul pentru a depasi legea naturii și pentru a o inlocui cu propria noastra lege, care ne-ar legitimiza sa castigam puterea, astfel incat, la randul ei, sa o putem folosi pentru a trata realitatea negativ si binar. Simplificata, aceasta este istoria umana si prin aceasta am transformat emotiile si sentimentele in tabu. Tineti minte acest lucru pentru urmatoarea parte.

A doua intrebare la inceputul articolului a fost daca credeti ca oricare dintre cei doi din imagine are autoritate. De data asta, as paria pe om. Poate autoritatea sa anuleze legea, chiar si legea naturii? Aceasta este o imagine adevarata, nu una prelucrata, deci putem să spunem ca da, poate. Autoritatea, in momentul in care am castigat-o, ar putea aduce inapoi echilibrul pe care noi l-am modificat, cand am inceput sa ne bazam exclusiv pe logica și neocortexul nostru, ignorand sentimentele, emotiile si conexiunile noastre.

Ne-am schimbat complet sursa supravietuirii si evolutiei, pentru un mod de viața binar -alb-negru, bun-rau-, care nu este unul natural, uman. Autoritatea ar putea repara acest lucru, intrucat autoritatea implica conexiune, implica lasarea instinctelor noastre sa functioneze. Autoritatea ne permite sa cream conexiune, relatii si sa evoluam impreuna. Deci, puterea nu are autoritate, pentru ca puterea nu a facut niciun efort sa stie niciunul dintre noi sau ceea ce ne inconjoara. Puterea doar a etichetat, astfel incat sa fie ușor sa tratezi totul in mod previzibil. Noi, oamenii, suntem sisteme complexe si adaptative care au nevoie de conexiuni, relatii și legaturi cu alte persoane si alte lucruri din jurul nostru pentru a trai si, cel mai important, pentru a face ceea ce suntem conectati – sa evoluam.

Puterea nu va avea niciodata autoritate. Si ar trebui sa reevaluam daca mentinerea societatii noastre bazata pe putere, in loc de autoritate, este cel mai bun lucru…

Mi se pare ca avem nevoie de o schimbare.

Sursa foto: Google

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.